søndag 24. februar 2013

Helkornbrød


Denne oppskriften har jeg hentet fra hentet fra Trines matblogg.

Til 3 brød:

Ingredienser:

Fordeig:

  • 3 dl havregryn
  • 2 dl hvete helkorn
  • 1 l kokende vann
  • 1 dl linfrø
  • 1 dl solsikkefrø
  • 1 dl sesamfrø
  • 1 dl solsikkekjerner 
  • 1 dl hvetekim
Hoveddeig:

  • 5 dl væske (vann, melk eller juice)
  • 3 ss sukker
  • 50 g gjær
  • 3 ss olje
  • 3 ts salt
  • 2 dl byggmel
  • 3 dl grovbakstmel
  • 14-15 dl hvetemel

Fremgangsmåte:

Ha havregryn og helkorn hvete i en bolle med kokende vann og la det svelle i 15 minutter. Ha i resten av ingrediensene til fordeigen og la det svelle i ytterligere 15 minutter, og gjerne lengre. 

Varm opp væsken til 36 grader. Rør gjøren ut i vesken. Tilsett fordeig, olje, salt, sukker og grovt mel. Elt sammen og spe med hvetemel. La det elte i ti minutter til deigen slipper kanten av bakebollen. 

Dekk bollen og la deigen heve til dobbel størrelse, ca. en time. 

Ha deigen på bakebordet og elt den, før du deler den i tre like emner. La dem hvile ca. 15-20 minutter. 

Form tre brød og legg i smurte brødformer. La brødene etterheve under klede i ca. 40 minutter. 

Stekes på nederste rille ved 200 grader i ca. 45 minutter. Ta de ferdigstekte brødene ut av formen og avkjøl dem på en rist. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar