mandag 18. februar 2013

Havrebrød


Havrebrød

Åpent bakeri boken Brød og brødbaking er virkelig inspirerende. Jeg prøvde meg på havrebrødet, korrigert for mine erfaringer.

Ingredienser til 3 brød:
  • 700 g hvetemel
  • 100 g sammalt hvete, fint
  • 100 g sammalt rug, fin
  • 400 g store havregryn
  • 9 dl vann
  • 26 g salt (jeg brukte 20 g)
  • 40 g gjær
  • 26 g (2 ss) maltekstrakt
  • Havregryn til strø

Fremgangsmåte:

Start med å blande hvetemel, sammalt hvete og rug med 8 dl av vannet samt salt, gjær og maltekstrakt. Kjør til deigen slipper bollen og spe deretter med resten av vannet. Ha eventuellt i mer mel dersom deigen ikke slipper etter vel 10 minutter. Bland inn havregrynene og kjør eltemaskinen til havren er jevnt fordelt.

Ta deigen over på bakebenken, og gi den en omgang med strekking og folding. Legg tilbake i eltebollen og sett til modning (heving) i 60 minutter med plastfilm over.

Strø mel på bakebenken, og legg over den modnede deigen. Del den i tre, og slå opp og rundvik tre brødemner (form til boller). La dem hvile under bakekledet i 20 minutter.

Form brødene som batard. Denne formingen gjør brødet avlangt, og du kan nå fukte emnene godt med vann og drysse rikelig med havre over. Legg emnene i smurte brødformer. La dem heve til nær dobbelt størrelse, og stek brødene i 220 grader på nederste rille i 35-40 minutter.

Avkjøles på rist.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar