søndag 17. mars 2013

Havrebrød (Elsker deig)


Denne oppskriften har jeg hentet fra boka Elsker deig av Westile. Brødet er grovt og sunt, men kanskje derav også noe tørt og mørkt i smaken. Siden jeg ikke brukte former og de skulle etterheve en god stund opplevde jeg at brødene ble litt for flate, og dermed for mye skorpe på dem. Jeg mener derfor disse brødene heller burde vært stekt i form.

3 brød:

Ingredienser:
  • 800 g hvetemel
  • 200 g fint sammalt hvetemel
  • 200 g fint sammalt rugmel
  • 500 g havregryn + ca. 50 g til pynt
  • 75 g hirseflak
  • 2 ts salt
  • 1 pk gjær
  • 1 l melk, 37 grader
  • 3 dl kesam
  • 2 ss olivenolje

Fremgangsmåte:

Rør gjæren ut i melken og tilsett olivenolje og kesam. Ha i de tørre ingrediensene mens kjøkkenmaskinen går på relativt lav hastighet.

Merk at Westlie benytter en annen fremgangsmåte: Bland det tørre og kjør noen runder i kjøkkenmaskinen. Tilsett deretter væsken.

Øk hastigheten når væsken er innarbeidet. Elt deigen i ca. 8 minutter. Deigen skal være litt klissete. Dekk bollen med et klede og sett til heving til den er dobbelt så stor, ca. 1 time.

Dryss et jevnt lag med hvetemel på kjøkkenbenken og hvelv deigen over. Kna den sammen en gang før du deler den i tre like store deler. Rull hver deig ut til en kule. Penlse brødene med lunkent vann og dypp toppen av dem ned i et fat med havregryn. Sett dem på et stekebrett. Det er plass til to brød på et brett. La dem etterheve 45 minutter.

Sett brødene på nederste rille dersom du bruker over og undervarme. Du kan også bruke varmluft. Stek i ca. 40 minutter.

Avkjøl på rist.
Havrebrød, utbaking

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar