lørdag 27. april 2013

Rundt Helkornbrød



Denne oppskriften er hentet fra brød kokeboka Elsker deig. Velsmakende til å være såpass grovt, et kraftig og sunt hverdagsbrød.


Ingredienser

Fordeig:
  • 500 g sammalt grovt hvetemel
  • 75 g helkorn hvete
  • 1/2 pakke gjær (fersk eller tørr)
  • 7 dl vann, romtemperert
Hoveddeig:
  • 200 g fint sammalt hvete
  • 200 g havregryn
  • 75 g solsikkekjerner
  • 1/2 pakke gjær (fersk eller tørr)
  • 1 1/2 ts salt
  • 1 ss honning eller sirup
  • 2 ss rapsolje
Fremgangsmåte:

Fordeig:

Rør gjæren ut i litt av vannet. Tilsett resten av vannet og de øvrige ingrediensene og bland godt. Sett til heving, miminum 12 timer på kjøkkenbenken. Deigen kan gjerne heve lenger enn 12 timer. Om den hever så mye som 24 timer kan den med fordel settes i kjøleskapet etter at den har hevet en til to timer på kjøkkenbenken, og returneres til kjøkkenbenken noen timer før den skal benyttes.

Hoveddeig:

Bland ingrediensene. Tilsett så fordeigen og bland godt.
La heve i bakebollen ca. 2 timer.
Form et rundt brød og sett på stekeplaten kledd med bakepapir. La heve en time.
Stek ved 230 grader i ti minutter. Senk så temperaturen til 200 grader og stek videre i ca. 45 minutter, til brødet er gjennomstekt.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar