Dette brødet lager jeg i to forskjellige størrelser.
Ingredienser stort brød:
- 150 g sammalt hvete, grovmalt
- 150 g sammalt rug, grovmalt
- 2 gulrøtter
- 50 g hirseflak
- 50 g linfrø
- 450 g hvetemel
- 2 ts salt
- 2 ts honning (kan utelates)
- ½ ts tørrgjær
- 7 dl vann, 37 grader
Ingredienser lite brød:
Fremgangsmåte:
Riv gulrøtter fint på et rivjern. Bland alle de tørre ingrediensene i en bolle. Rør deretter inn vann og honning sammen med gulrøtter. Dekk til med plast og la den heve natten over (12-24 timer).
Ha godt med mel på kjøkkenbenken. Hell deigen over melet og brett den inn fra sidene. La deigen hvile ca. 30 minutter.
- 75 g sammalt hvete, grovmalt
- 75 g sammalt rug, grovmalt
- 1 gulrot
- 25 g hirseflak
- 25 g linfrø
- 225 g hvetemel
- 1 ts salt
- ½ ts tørrgjær
- 1 ts honning (kan utelates)
- 3,5 dl vann, 37 grader
Fremgangsmåte:
Riv gulrøtter fint på et rivjern. Bland alle de tørre ingrediensene i en bolle. Rør deretter inn vann og honning sammen med gulrøtter. Dekk til med plast og la den heve natten over (12-24 timer).
Ha godt med mel på kjøkkenbenken. Hell deigen over melet og brett den inn fra sidene. La deigen hvile ca. 30 minutter.
Steking lite brød:
Sett en gryte (ca. 20 cm i diameter) med lokk inn i kald ovn og varm opp til 240 grader. Ha deigen over i den varme gryten og stek i 30 minutter. Ta deretter av lokket og stek videre i 10-15 minutter til brødet er gjennomstekt.
Steking stort brød:
Sett en gryte (ca. 25 cm i diameter) med lokk inn i kald ovn og varm opp til 250 grader. La gryten stå noen minutter i ovnen etter at den er nådd 250 grader.
Hell deigen i gryten og pass på at den fordeler seg rimelig jevnt utover gryten. Ha på lokk og stek midt i ovnen 35 minutter. Ta av lokket og stek videre ca. 15 minutter, til brødet er gjennomstekt.
Sett en gryte (ca. 25 cm i diameter) med lokk inn i kald ovn og varm opp til 250 grader. La gryten stå noen minutter i ovnen etter at den er nådd 250 grader.
Hell deigen i gryten og pass på at den fordeler seg rimelig jevnt utover gryten. Ha på lokk og stek midt i ovnen 35 minutter. Ta av lokket og stek videre ca. 15 minutter, til brødet er gjennomstekt.
Hvelv brødet utav gryten og avkjøl på rist.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar