tirsdag 14. mai 2013

Grovt grytebrød med gulrot


Dette brødet lager jeg i to forskjellige størrelser. 

Ingredienser stort brød:

  • 150 g sammalt hvete, grovmalt
  • 150 g sammalt rug, grovmalt
  • 2 gulrøtter
  • 50 g hirseflak
  • 50 g linfrø
  • 450 g hvetemel
  • 2 ts salt
  • 2 ts honning (kan utelates)
  • ½ ts tørrgjær
  • 7 dl vann, 37 grader

Ingredienser lite brød:

  • 75 g sammalt hvete, grovmalt
  • 75 g sammalt rug, grovmalt
  • 1 gulrot
  • 25 g hirseflak
  • 25 g linfrø 
  • 225 g hvetemel
  • 1 ts salt
  • ½ ts tørrgjær
  • 1 ts honning (kan utelates)
  • 3,5 dl vann, 37 grader

Fremgangsmåte:

Riv gulrøtter fint på et rivjern. Bland alle de tørre ingrediensene i en bolle. Rør deretter inn vann og honning sammen med gulrøtter. Dekk til med plast og la den heve natten over (12-24 timer).

Ha godt med mel på kjøkkenbenken. Hell deigen over melet og brett den inn fra sidene. La deigen hvile ca. 30 minutter.

Steking lite brød:

Sett en gryte (ca. 20 cm i diameter) med lokk inn i kald ovn og varm opp til 240 grader. Ha deigen over i den varme gryten og stek i 30 minutter. Ta deretter av lokket og stek videre i 10-15 minutter til brødet er gjennomstekt. 
Steking stort brød:

Sett en gryte (ca. 25 cm i diameter) med lokk inn i kald ovn og varm opp til 250 grader. La gryten stå noen minutter i ovnen etter at den er nådd 250 grader.

Hell deigen i gryten og pass på at den fordeler seg rimelig jevnt utover gryten. Ha på lokk og stek midt i ovnen 35 minutter. Ta av lokket og stek videre ca. 15 minutter, til brødet er gjennomstekt.
Hvelv brødet utav gryten og avkjøl på rist.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar