Til 1 brød:
Ingredienser:
- 150 g sammalt hvete, finmalt
- 500 g hvetemel
- 150 g søtpotet (ca. 1 liten potet)
- 4 dl vann
- 25 g gjær
- 1,5 ts salt
- ca 50 g rugmel til etterhevingen
Fremgangsmåte:
Skrell søtpoteten og del den i mindre biter. Kok den mør i litt vann, ca 15 minutter. Ta ut søtpoteten og mos den til en glatt masse. Ta vare på vannet.
Bland mel, salt og søtpotet i en bolle. Ha friskt vann sammen vannet som ble brukt til kokingen av søtpoteten slik at det tilsammen blir 4 dl. Sørg for at temperaturen på væsken er 37 grader. Rør gjæren ut i vannet og bland med melblandingen. Elt i 10 minutter. Sett til heving i 30 minutter.
Ha litt rugmel på benkeplaten og hvelv deigen over melet. Brett deigen inn fra sidene noen ganger slik at den tilslutt danner en kule. Ha deigkulen tilbake i bollen og hev videre i 3 timer.
Dryss et nytt lag med mel på bakebordet og ha deigen over. Brett deigen inn fra kantene slik at det danner seg en deigkule. Ha i bakebollen og hev videre i 1,5 time.
Sett ovnen på 230 grader. Plasser en gryte (22 cm i diameter) i ovnen som tåler varme og la den bli varm sammen med ovnen. Ha brødet oppi gryten og stek den i ca. 35 minutter, til brødet er gjennomstekt.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar