fredag 6. september 2013

Eplepai

Eplepai
Denne eplepaien er basert på oppskriften i kakeboken til the Humingbird bakery.

10-12 stykker

Ingredienser:

Paibunn og lokk

  • 500 gram hvetemel
  • 220 gram usaltet smør (ev. saltet smør, men unnlat da ytterligere salting av deigen)
  • 1 ts salt (utelates hvis saltet smør benyttes)
  • ca 4 ss vann
  • En smurt paiform eller kakeform, ca 29 cm i diameter


Kakefyll

  • 150 gram usaltet smør
  • 1 ss kanel (mengden sto ikke oppgitt i boka, jeg synes 1 ss fungerte)
  • 150 g skrelte epler, uten kjernehus og delt i skiver
  • 200 g sukker og litt ekstra til å drysse over
  • 1 egg


Fremgangsmåte:

Paibunn

Bland sammen hvetemel, usaltet smør og salt (ev smør med salt, men da trenger du ikke tilsette salt i deigen). Kjør gjerne deigen i en kjøkkenmaskin på lav hastighet, til ingrediensene er godt smuldret sammen. Tilsett 1 spiseskje vann av gangen, til massen samler seg og du får en jevn og fin deigklump. Pakk deigen inn i plast og la den hvile i kjøleskapet i en time.

Klipp ut en sirkel med bakepapir og legg i bunnen av formen dersom du ønsker å servere paien på et annet fat enn kakebunnen. Kjevle ut halvparten av deigen og ha den i formen, alternativt press ut deigen i formen. For å hindre at deigen på sidene synker sammen legger du et bakepapir oppå paiskallet og heller tørkede erter eller bønner over.

Stek paibunnen ved ca. 170 grader i 10 minutter. Fjern bakepapiret på toppen av paien samt bønnene/ertene og stek bunnen videre i ytterligere ca. 10 minutter. Bunnen skal fortsatt være lys og litt rå i midten.

Kakefyll

Ha smøret og kanelen i en stor kasrerolle og varm opp til smøret har smeltet. Ha i epleskivene og vend dem i smørblandingen slik at alle skivene er dekket av smør. Tilsett sukker og bland godt inn. Kok eplene til de er myke, men ikke gjennomkokte. La dem avkjøles helt.

Dekk den forstekte paibunnen med epleblandingen. Dryss litt mel på benken og kjevl ut den andre halvdelen av paideigen. Legg den over paiformen og klem den fast rundt kanten. Skjær vekk overflødig deig. Lag tre snitt i lokket for å slippe ut damp under steking.

Pensle pailokket med et sammenvispet egg og dryss over litt sukker. Stek ved 170 grader i 40-45 minutter, eller til deigen er gyllenbrun.

Server med pisket krem eller vaniljeis.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar