søndag 2. mars 2025

Påskelaks

 




Oppskriften har jeg fra salma.


Til 4 personer

Ingredienser:

  • 600 g laksefilet
  • 3 dl creme fraiche
  • 1 appelsin, presset
  • 1/2 sitron, presset
  • 3 ss soyasaus
  • 2 ss honning
  • 1/4 rød chili
  • 3 vårløk
  • 2 appelsiner, skivet uten skall
  • 3 vårløk
  • 1/2 granateple, kjernene
Fremgangsmåte:

Rør sammen creme fraiche, presset appelsinsaft, sitronsaft, soyasaus, honning, chili og vårløk i en bolle.

Skjær laksefileten i porsjonstykker, ca. 100 g. Dryss over litt soyasaus på hver bit. Stek dem 2 min i litt smør i en stekeplate, snu dem og stek videre 1-2 min på andre siden. 

Tilsett sausen, gi det et oppkok og kok videre i stekepannen 1-3 min.

Fordel appelsinskiver, finsnittet vårløk og granateplekjerner over retten og server med ris som tilbehør. Frisk koriander er også en god topping.


lørdag 28. desember 2024

Rosenkålsalat





I stedet for å servere rosenkål til viltmiddagen eller kalkunen er denne salaten et mye mer spennende alternativ. Oppskriften har jeg fornorsket litt etter å ha hentet den fra Half baked harvest.

Tilbehør til 4-6 porsjoner

Ingredienser:

  • 400 g Rosenkål
  • 4 dl / 180 g hakket parmesanost, ev. manchego ost
  • 1,5 dl hakkete hasselnøtter, ev. pekannøtter
  • 1 granateple (kjernene)
  • 150 g (1 pk.) bacon
  • 1 sjalottløk, hakket
  • 1 dl olivenolje
  • 2 ss eplecidereddik
  • 1 ss honning
  • 1 ss friske timianblader
  • 1 ts finraspet skall av en økologisk appelsin (ev. juicen fra en ikke økologisk appelsin)
  • 1 ts chiliflak (kan utelates)
  • salt, pepper

Fremgangsmåte:

Hakk rosenkål i en hakker eller bruk kniv. Bland dem i en bolle sammen med hakket eller grovrevet parmesanost, hakkede hasselnøtter og granateplekjernene.

Kutt bacon i mindre skiver og stek dem sprø. La dem renne av seg på et kjøkkenpapir.

Tørk fettet vekk fra stekepannen. Tilsett olivenoljen og hakket sjalottløk og la det steke forsiktig noen minutter til løken er blitt myk. Fjern pannen fra varmen.

I pannen tilsett eplecidereddik, honning, timian og appelsinskall. Tilsett ønsket mengde salt, pepper og chiliflak. Hell blandingen over resten av salaten og topp med bacon.

søndag 22. mai 2022

Ninas sjokoladekake


En sikker vinner.

Ingredienser:

Bunn:


  • 3 egg
  • 3 dl sukker
  • 150 g smeltet smør
  • ¾ dl kokende vann
  • 3 dl mel
  • 2 ts bakepulver
  • 1-2 ts vaniljesukker
  • 3 ss kakao
  • 2 dl valnøtter (kan utelates)

Fyll:


  • 6 ss mykt smør
  • 300 g melis
  • 1 ½ ss kakao
  • 2 ts vaniljesukker
  • 5-6 ss kald kaffe

Fremgangsmåte:

Visp egg og sukker til eggedosis. Rør inn kokende vann og bland deretter i de øvrige ingrediensene.

Ha røren over i en rund form, 22 - 24 cm. 

Stek ved 150 grader i ca. 40 minutter til kaken er gjennomstekt. Avkjøl.

Bland sammen ingrediensene til fyllet og rør til en glatt og klumpfri krem.  Ha fyllet over den avkjølte kaken. Pynt gjerne med valnøtter eller annen pynt.




lørdag 14. august 2021

Pastasaus av tomat og fetaost



Sausen har en nydelig smak i all sin enkelthet. Oppskrift har jeg hentet fra Berit Nordstrand.


4 porsjoner

Ingredienser:

  • 500 g cherrytomater
  • 200 g fetaost
  • 1 dl extra virgin olivenolje
  • 4 fedd hvitløk
  • pepper
  • sitronsaft og fersk basilikum til servering

Fremgangsmåte:

Legg fetaosten og tomatene i en ildfast form. Ha over olivenolje, hvitløk og pepper.

Bak i ovnen ved 200 grader i ca. 30 minutter.

Server med pasta, sitronsaft og basilikum om ønskelig.

søndag 1. august 2021

Pølselapskaus i saus

 


Superenkel hverdagsmat som er en favoritt hos barna. 


Ingredienser:

  • 2 ss smør
  • 2 ss hvetemel
  • 5 dl kjøttkraft / buljong 
  • 2 ss fløte (kan utelates)


Fremgangsmåte:

Smelt og brun smøret. Tilsett hvetemel og la det surre i smøret. Spe deretter med kjøttkraft og fløte, mens du visper blandingen. La koke i ti minutter. 



Smak til med salt og pepper.


tirsdag 27. juli 2021

Linsegryte


Smakfull, god og ikke minst lynrask oppskrift fra En skikkelig digg kokebok.


2 porsjoner.


Ingredienser:

  • 1 gul løk
  • 3 fedd hvitløk
  • 2-4 ts red curry paste
  • 2,5 dl kokosmelk
  • 4 dl hermetiske tomater
  • 1 terning grønnsaksbuljong 
  • 350 g / 2 bokser hermetiske linser 
  • 100 g spinat

Fremgangsmåte:

Hakk løk og hvitløk og surr dem mykt i litt olje. Rør inn curry paste, tilsett kokosmelk, hermetiske tomater og buljong. Kok opp og la det koke i 5 minutter. Tilsett linser og spinat og server, gjerne sammen med nanbrød.



torsdag 27. mai 2021

Knekkebrød med valnøtter



Dette er en knasende god oppskrift hentet hos Berit Nordstrand


Ingredienser:

  • 3,5 dl havregryn
  • 3,5 dl sammalt rugmel
  • 1,5 dl sesamfrø
  • 2 dl solsikkefrø
  • 1 dl knuste linfrø
  • 1 dl valnøtter
  • 1 ts salt
  • 7 dl vann

Fremgangsmåte:

Hakk valnøttene. Bland alle ingrediensene og la røren svelle i 20 min.

Smør røren jevnt utover to stekeplater kledd med bakepapir. Bruk en slikkepott til å lage rutemønster som går halvveis gjennom røren, der knekkebrødene skal deles (12 ruter på hvert brett).

Stek begge brettene samtidig i varmluft ved 180 grader i 35 minutter. Ta dem ut av ovnen og del opp bitene langs rutemønsteret. Legg rutene på en rist og stek ved 100 grader i 60 minutter med ovnsdøren på gløtt.